Sposób przygotowania:
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkamiPrzygotowanie kruchego ciasta
W malakserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Do masy dodajemy cukier, szczyptę soli, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Formę do tarty o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, wykładamy do formy, dokładnie wylepiając formę razem z bokami, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Przygotowanie kremu pistacjowego
Przygotowanie kremu rozpoczynamy od zmielenia pistacji z 2 łyżkami cukru. Miękkie masło miksujemy z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Do masy dodajemy żółtka, następnie mąkę i pistacje, nie przerywając miksowania. Na koniec do kremu dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Przygotowanie tarty
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
Krem pistacjowy wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch kremu układamy połówki śliwek.
Tartę pieczemy ok. 25-30 minut.