Sposób przygotowania:
Klasyczny sernik z bakaliami i polewą czekoladową
Robimy kruchy spód: przesianą mąkę i cukier puder siekamy z zimnym masłem, po czym zagniatamy ciasto. Kulkę ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie ciastem wylepiamy dno tortownicy, kruchy spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ciasto ok. 10 min. w 200 st. C.
Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 3 x.
Rodzynki parzymy wrzątkiem i odstawiamy.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodając budyń i cukier wanilinowy. Następnie porcjami dodajemy ser, cały czas miksując.
Dodajemy olej, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją bardzo delikatnie do masy, mieszając łyżką. Na koniec do sernika wrzucamy rodzynki wyciśnięte z wody z skórkę pomarańczową. Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 180 st. C. Gotowy sernik studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku - wówczas nie opadnie.
Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladową, dekorujemy pralinkami z alkoholem.
Następnie ciastem wylepiamy dno tortownicy, kruchy spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ciasto ok. 10 min. w 200 st. C.
Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 3 x.
Rodzynki parzymy wrzątkiem i odstawiamy.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodając budyń i cukier wanilinowy. Następnie porcjami dodajemy ser, cały czas miksując.
Dodajemy olej, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją bardzo delikatnie do masy, mieszając łyżką. Na koniec do sernika wrzucamy rodzynki wyciśnięte z wody z skórkę pomarańczową. Masę serową wylewamy na kruchy spód.
Sernik wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 180 st. C. Gotowy sernik studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku - wówczas nie opadnie.
Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladową, dekorujemy pralinkami z alkoholem.