Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 418]

Klasyczny sernik z bakaliami i polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Często eksperymentuję z sernikami, jednak od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na totalną klasykę - sernik, który za moich dziecięcych lat robiło się w moim domu na święta: z twarogu mielonego 3 razy, z mlekiem i bakaliami, na kruchym spodzie.

Klasyczny sernik z bakaliami i polewą czekoladową

Składniki:

Klasyczny sernik z bakaliami i polewą czekoladową

 

  • Kruchy spód:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 masła
  • 50 g cukru pudru

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • garść rodzynek
  • garść skórki pomarańczowej

 

  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • pralinki z alkoholem, np. wiśnie w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Klasyczny sernik z bakaliami i polewą czekoladową
Robimy kruchy spód: przesianą mąkę i cukier puder siekamy z zimnym masłem, po czym zagniatamy ciasto. Kulkę ciasta owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Następnie ciastem wylepiamy dno tortownicy, kruchy spód nakłuwamy widelcem i pieczemy ciasto ok. 10 min. w 200 st. C. 

Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 3 x. 

Rodzynki parzymy wrzątkiem i odstawiamy. 

Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodając budyń i cukier wanilinowy. Następnie porcjami dodajemy ser, cały czas miksując.

Dodajemy olej, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy mleko. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją bardzo delikatnie do masy, mieszając łyżką. Na koniec do sernika wrzucamy rodzynki wyciśnięte z wody z skórkę pomarańczową. Masę serową wylewamy na kruchy spód.

Sernik wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w 180 st. C. Gotowy sernik studzimy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku - wówczas nie opadnie.

Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladową, dekorujemy pralinkami z alkoholem.

Tagi:

sernik ciasto