Sposób przygotowania:
Ciasto straciatella
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki drobniutko kruszymy, masło roztapiamy na patelni. Łączymy ciastka z masłem i robimy „mokry piasek”.
Wysypujemy na dno blaszki i układamy cienką warstwę lekko dociskając.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części.
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy krem w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką aż masa stanie się gęsta. Przekładamy masę karpatkową na herbatnikowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ponownie do lodówki.
Zimną śmietankę wlewamy do dużej miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż śmietana stanie się sztywna.
Do ubitej śmietany dosypujemy połowę pokrojonej czekolady i miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników.
Masę śmietanową przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Posypujemy resztą czekolady.
Ciasto wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe.
Wysypujemy na dno blaszki i układamy cienką warstwę lekko dociskając.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dzielimy na dwie części.
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy krem w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką aż masa stanie się gęsta. Przekładamy masę karpatkową na herbatnikowy spód i wyrównujemy, wstawiamy ponownie do lodówki.
Zimną śmietankę wlewamy do dużej miski, wsypujemy cukier i miksujemy aż śmietana stanie się sztywna.
Do ubitej śmietany dosypujemy połowę pokrojonej czekolady i miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników.
Masę śmietanową przekładamy na ciasto i wyrównujemy. Posypujemy resztą czekolady.
Ciasto wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach będzie gotowe.