Sposób przygotowania:
Sernik z ukrytymi porzeczkami i borówkamiPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło. Masło z mąką siekamy w misce, dodajemy cukier puder, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Pieczenie ciasta kruchego
Dno tortownicy natłuszczamy. Dno wylepiamy ciastem kruchym, które nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10 minut.
Po upieczeniu ciasta kruchego zmieniamy temperaturę w piekarniku na 175 st. C - w takiej temperaturze będzie pieczony sernik.
Przygotowanie śmietanki
Śmietanę ubijamy lekko - nie musi być całkiem ubita, a lekko spieniona. Śmietanę wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie owoców
Porzeczki i borówki myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki. Owoce wsypujemy do blendera kielichowego.
przygotowanie owoców - c.d.
Owoce zasypujemy cukrem brązowym i blendujemy. Zblendowane owoce przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.
Ucieranie żółtek
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
ETAP 7:
Do masy żółtkowej dodajemy budynie, miksujemy.
ETAP 8:
Następnie do masy dodajemy ser i miksujemy.
ETAP 9:
Po serze do naszej masy serowej dodajemy przetarte owoce - miksujemy na wolnych obrotach.
ETAP 10:
Z białek ubijamy sztywną pianę.
ETAP 11:
Odkładamy mikser. Do sernika dodajemy śmietanę i mieszamy masę łyżką. Następnie dodajemy ubitą pianę - także mieszamy łyżką, bardzo delikatnie.
ETAP 12:
Masę serową wylewamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy 75 minut.
ETAP 13:
Czekoladę łamiemy w kostki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie jednolita polewa.
ETAP 14:
Wierzch i brzegi sernika smarujemy polewą czekoladową. Wierzch dekorujemy owocami.