Sposób przygotowania:
Tarta z liczi i płatkami róży w cukrze
Przygotować ciasto kruche według dowolnego przepisu lub kupić gotowe. Wyłożyć ciastem nasmarowaną masłem formę do pieczenia tart. Upiec na złoto w temperaturze 180 stopni, wystudzić. Liczi odcedzić z syropu, zblędować i przełożyć do garnka. Zredukować miąższ o połowę, wystudzić. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym. Rozpuścić połowę czekolady w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i rozpuścić. Delikatnie połączyć śmietankę z miąższem , rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Wyłożyć spód tarty płatkami róży w cukrze, nałożyć krem i wyrównać łyżką. Zetrzeć pozostałą czekoladę na wiórki i posypać po wierzchu. Włożyć do lodówki na godzinę.