KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Tarta z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Malinowa tarta z nutką wanilii to pyszny deser, który polecam każdemu!

Tarta z malinami

Składniki:

Tarta z malinami

 

 

  • Składniki na ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy do smaku (łyżka)

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami
Mąkę przesiewamy z cukrem waniliowym i siekamy z miękkim masłem. Następnie dodajemy cukier i nadal siekamy. Oddzielamy żółtka od białek i wbijamy 3. Po tym zagniatamy ciasto na zbita masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. 40 minut do lodówki. Wyciągamy ciasto i "wyklejamy" nim formę do tarty. Warto wcześniej lekko rozwałkować ciasto. Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy formę na mniej więcej 15 minut cały czas doglądając. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Z pozostałych składników przygotowuję masę, którą wypełnię tartę. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam wraz z cukrem i mąką. Tutaj również można dodać nieco cukru waniliowego do smaku. Mleko podgrzewamy i łączymy z masą z żółtek. Wrzucamy całość do rondelka i podgrzewamy aż zyska konsystencję kremu. Na spód ciasta wykładam maliny przykrywam kremem budyniowym i wierzch przyozdabiam kilkoma malinami. Gotowe!