Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Malinowa tarta z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosta i niewymagająca tarta jedynie z 4 składników. Tarta z malinami i białą czekoladą na spodzie z herbatnikami.

Malinowa tarta z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowa tarta z białą czekoladą

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 50 g kakaowych ciasteczek zbożowych lub herbatników
  • szczypta soli

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Malinowa tarta z białą czekoladą
Przesianą mąkę wymieszać z posiekanym schłodzonym masłem, cukrem pudrem, szczyptą soli, pokruszonymi ciasteczkami, żółtkami i wodą. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy do tarty. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15-20 min. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej i zmieszać ją ze śmietanką. Jajka lekko roztrzepać widelcem i dodać je do zimnej śmietanki z czekoladą. Wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu wrzucić maliny. Masę wylać na upieczony spód tarty i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 15-20 min. Wystudzić. Wierzch tarty posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.
Malinowa tarta z białą czekoladą
Gotowy do podania kawałek tarty malinowej