izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tarta z malinami i budyniem domowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Powoli pojawiają się w sklepach maliny. Zauroczona ich smakiem postanowiła je kupić i zrobić z nimi tartę na bazie budyniu domowego.

Tarta z malinami i budyniem domowym

Składniki:

Tarta z malinami i budyniem domowym

SPÓD:

MASA BUDYNIOWA:

  • Mleko 0,5 l
  • Cukier puder 0,5 szklanki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Mąka pszenna 0,5 szklanki
  • Margaryna 120 gram
  • Żółtka 2 szt.
  • Maliny (świeże/mrożone)

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami i budyniem domowym

SPÓD

Wsypać do miski mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Wbić do tego jajko oraz dodać zimną wodę oraz margarynę. Zagnieść wszystko na jednolite ciasto. Rozwałkować je do wielkości foremki do tarty (moja forma miała średnicę 28 cm). Następnie przełożyć ciasto do foremki oraz po nakłuwać je widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

MASA BUDYNIOWA

Wsypać do miski cukier wanilinowy oraz cukier puder. Dodać do tego żółtka i wszystko zmiksować. Do masy, która powstała wlać 250 ml zimnego mleka oraz wsypać mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Wlewamy do garnka pozostałe 250 ml mleka oraz wrzucamy margarynę i zagotować to. Do gotującego się mleka z margaryną wlewamy zrobioną wcześniej masę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Odstawiamy, aby masa przestygła.

ETAP 3:

Masę budyniową wylewamy na wcześniej upieczony spód. Rozsmarowujemy ją równo i rozkładamy na niej maliny. Ponownie pieczemy ciasto ok. 20-30 minut w 180 stopniach.