kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z masą śmietanową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta z masą śmietanową

Tarta z masą śmietanową

Składniki:

Tarta z masą śmietanową

 

 

  • Nadzienie:
  • 1 szklanka słodkiej gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tarta z masą śmietanową
Zmiksować składniki ciasta. Ciastem wypełnić formę. Piec w temp. 200 st. C przez 10 minut. Przygotować nadzienie: zagotować 3/4 szklanki śmietany, pozostawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Osobno utrzeć żółtka z cukrem pudrem, wymieszać ze śmietaną. Naczynie postawić na małym ogniu, stale ubijać. Schłodzić w lodówce. Pozostałą śmietanę ubić z cukrem waniliowym, wymieszać ze schłodzoną masą. Krem ułożyć na całym spodzie, pozostawić do zastygnięcia.

Tagi:

tarta