Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta mirabelkowaETAP 1
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 40 minut do lodówki.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
ETAP 2
Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy delikatnie pestki. Czekoladę łamiemy na mniejsze części. Z dodatkiem mleka rozpuszczamy ją na wolnym ogniu. Gotową delikatnie studzimy.
ETAP 3
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy białą czekoladą, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
ETAP 4
Mirabelki oprószamy mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę. Na wierch wykładamy borówki. Owoce oprószamy delikatnie cynamon.
ETAP 5
Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem oprószamy ciasto delikatnie cukrem pudrem.