jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rustykalna tarta mirabelkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasta z dodatkiem mirabelek są niezwykle orzeźwiajcie. Aby przełamać kwaskowatość owoców ułożyłam je na słodkiej czekoladzie, a całość posypałam cynamonem. Natomiast dla urozmaicenia wyglądu dodałam borówki! Efekt wyszedł rewelacyjny!

Rustykalna tarta mirabelkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rustykalna tarta mirabelkowa

CIASTO

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

NADZIENIE

DODATKOWO

  • cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta mirabelkowa

ETAP 1

Rustykalna tarta mirabelkowa
Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe odstawiamy na ok 40 minut do lodówki.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.

ETAP 2

Rustykalna tarta mirabelkowa
Czekoladę rozpuszczamy, owoce drylujemy

Mirabelki myjemy, osuszamy i usuwamy delikatnie pestki. Czekoladę łamiemy na mniejsze części. Z dodatkiem mleka rozpuszczamy ją na wolnym ogniu. Gotową delikatnie studzimy.

ETAP 3

Rustykalna tarta mirabelkowa
Czekoladę wykładamy na środek ciasta

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy białą czekoladą, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.

ETAP 4

Rustykalna tarta mirabelkowa
Na czekoladę wykładamy owoce

Mirabelki oprószamy mąką ziemniaczaną i wykładamy na czekoladę. Na wierch wykładamy borówki. Owoce oprószamy delikatnie cynamon.

ETAP 5

Rustykalna tarta mirabelkowa
Brzegi ciasta zawijamy ku górze- dociskamy

Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na owoce. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem oprószamy ciasto delikatnie cukrem pudrem.


Tagi:

tarta