Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Tarta na miodzie z mirabelkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto dla osób lubiących bardzo suche i chrupkie spody. Dzięki dodatkom z miodu i żółtek tarta jest naprawdę na bardzo kruchym spodzie.

Tarta na miodzie z mirabelkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta na miodzie z mirabelkami

 

 

  • nadzienie:
  • 400 mil kremówki
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • szklanka mirabelek
  • 0,5 szklanki borówek
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tarta na miodzie z mirabelkami
Składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i miksujemy aż powstanie coś w rodzaju żwirku. Wtedy wysypujemy na blat i szybko zagniatamy kulę ciasta. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez około 40 minut. Formę do tarty wykładamy papierem i wylepiamy nią ciasto. Aby nie powstało bardzo dokładnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 30 min w 160 stopniach. Trzeba pilnować ponieważ ciasto na miodzie lubi się szybko przypalać. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mleko w proszku aby nam śmietana nie podeszła wodą. Wykładamy masę na zimne ciasto, wierzch dekorujemy owocami. Ostawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tarta na miodzie z mirabelkami
Masło, mąka, miód i żółtka miksujemy razem.
Tarta na miodzie z mirabelkami
Gdy ciasto zbija się w grudki wykładamy na blat i dalej formujemy dłońmi.
Tarta na miodzie z mirabelkami
Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Tarta na miodzie z mirabelkami
Cieniutki kruchy spód na miodzie, delikatna śmietanka i masa owoców.

Tagi:

ciasto tarta