Sposób przygotowania:
Tarta z owocami
Zagnieść ciasto z mąki, tłuszczu, szklanki cukru, żółtek i szczypty soli. Wyrobić bardzo dokładnie, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki przlmajmniej na dwie godziny. Po upływie tego czasu ciasto powinno być
twarde jak kamieri. Pokroić je wtedy na cztery części. Nierozmrożone truskawki pokroi na plasterki, wymieszać z cukrem pudrem. Formę do pieczenia dobrze natłuścić i wysypać tartą bułką lub mąką.Dwie częŚci ciasta utrzeć na tarce o dużych otworach wprost do formy i wstawić do
gorącego piekarnika, aż nabierze słomkowego koloru. Wtedy wyjąć i przykryć pokrojonymi truskawkami, na kt re utrzęć
jedną trzecią ciasta, i ponownie wstawić do piekamika. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dalej ubijać, dodając
resztę cukru pudru. Wyłozyć pianę na podpieczone ciasto i posypać ostatnią utartą częścią ciasta. Wstawić raz jeszcze do piekamika, a kiedy się zarumieni, wyjąć i posypać cukrem pudrem.
twarde jak kamieri. Pokroić je wtedy na cztery części. Nierozmrożone truskawki pokroi na plasterki, wymieszać z cukrem pudrem. Formę do pieczenia dobrze natłuścić i wysypać tartą bułką lub mąką.Dwie częŚci ciasta utrzeć na tarce o dużych otworach wprost do formy i wstawić do
gorącego piekarnika, aż nabierze słomkowego koloru. Wtedy wyjąć i przykryć pokrojonymi truskawkami, na kt re utrzęć
jedną trzecią ciasta, i ponownie wstawić do piekamika. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dalej ubijać, dodając
resztę cukru pudru. Wyłozyć pianę na podpieczone ciasto i posypać ostatnią utartą częścią ciasta. Wstawić raz jeszcze do piekamika, a kiedy się zarumieni, wyjąć i posypać cukrem pudrem.