Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tarta z jabłkami i spodem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała, krucha tarta ze spodem z budyniu śmietankowego i pachnącymi cynamonem jabłkami. Idealny deser do popołudniowej kawy.

Tarta z jabłkami i spodem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami i spodem budyniowym

Ciasto:

Nadzienie jabłkowe:

Spód budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami i spodem budyniowym

Przygotowanie spodu:

Tarta z jabłkami i spodem budyniowym
Ciasto na pyszną tartę przed upieczeniem

Sypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i wysiekać siekaczką lub nożem aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schować na 40 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 24 cm. Ponakłuwać widelcem.

Przygotowanie budyniu:

Tarta z jabłkami i spodem budyniowym
Tarta posmarowana budyniem śmietankowym

Z 1/2 l mleka odlać 1/4 szklanki. Resztę wlać do garnka i zagotować. Do szklanki wsypać budyń i cukier, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Zawartość szklanki wlać do garnka, zagotować ciągle mieszając. Lekko przestudzony budyń równomiernie rozprowadzić po cieście.

Kończenie ciasta:

Tarta z jabłkami i spodem budyniowym
Pyszna tarta z jabłkami przed upieczeniem w piekarniku

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niewielką kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić jabłka i cynamon. Smażyć przez pięć minut dość często mieszając. Podsmażone jabłka wyłożyć na tartę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Życzę smacznego!