Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i spodem budyniowymPrzygotowanie spodu:
Sypkie składniki ciasta wysypać na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki masło i wysiekać siekaczką lub nożem aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i schować na 40 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 24 cm. Ponakłuwać widelcem.
Przygotowanie budyniu:
Z 1/2 l mleka odlać 1/4 szklanki. Resztę wlać do garnka i zagotować. Do szklanki wsypać budyń i cukier, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Zawartość szklanki wlać do garnka, zagotować ciągle mieszając. Lekko przestudzony budyń równomiernie rozprowadzić po cieście.
Kończenie ciasta:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niewielką kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić jabłka i cynamon. Smażyć przez pięć minut dość często mieszając. Podsmażone jabłka wyłożyć na tartę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Życzę smacznego!
lukrowanepierniczki