Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta z owocami lata

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto, krem z białej czekolady i mascarpone, a do tego przepyszne owoce lata - takie ciacho cieszy zarówno oczy i podniebienie.

Tarta z owocami lata

Składniki:

Tarta z owocami lata

 

Sposób przygotowania:

Tarta z owocami lata

ETAP 1:

Tarta z owocami lata
Przygotowujemy kruche ciasto. Pieczemy je w 180 st.C.

Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane zimne masło i żółtko. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę, wyklejając nim dno i brzegi formy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut, na złocisty kolor.

ETAP 2:

Tarta z owocami lata
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

ETAP 3:

Tarta z owocami lata
Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z mascarpone

Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z mascarpone.

ETAP 4:

Tarta z owocami lata
Otrzymany krem rozsmarowujemy na kruchym cieście

Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście. Owoce myjemy. Truskawki kroimy wzdłuż na połówki lub plasterki. Owoce układamy na kremie. Do dekoracji możemy też użyć listków mięty.
Tartę schładzamy w lodówce.