Sposób przygotowania:
Tarta z owocami lataETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane zimne masło i żółtko. Zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę, wyklejając nim dno i brzegi formy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut, na złocisty kolor.
ETAP 2:
Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
ETAP 3:
Rozpuszczoną czekoladę miksujemy z mascarpone.
ETAP 4:
Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście. Owoce myjemy. Truskawki kroimy wzdłuż na połówki lub plasterki. Owoce układamy na kremie. Do dekoracji możemy też użyć listków mięty.
Tartę schładzamy w lodówce.
SylaUla