Sposób przygotowania:
Tarta z owocami leśnymi i pianką
Składniki na kruche ciasto, czyli mąkę, kostkę tłuszczu, żółtka, cukier waniliowy, śmietankę oraz proszek do pieczenia wyrobić rękoma, zagnieść w kulę, włożyć do miski, wstawić do lodówki na prawie godzinę. Międzyczasie owoce przebrać, opłukać i odsączyć na sitku.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C, ciasto wyjąć i wylepić nim blaszkę do tartej, ponakłuwać powierchnię ciasta widelcem. wstawić blaszkę z ciastem na 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić.
Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić na sztywno z zagęstnikiem, żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, aż napęcznieje. Potem wymieszać spęczniałą żelatynę z kremówką, wlać pół szklanki ajerkoniaku i wstawić misę do lodówki na 35-40 min. Chodzi o to, by masa nie stężała całkiem, by można było nią zalać owoce na cieście.
Odsączone owoce ułożyć na upieczonej tartej,a potem zajrzeć do lodówki, czy masa lekko stężała i po wyjęciu wyłożyć piankę na pokrytą owocami tartą i ponownie wstawić blaszkę z deserem na 2-3 godz. Po wyjęciu kroić na trójkąty i podawać na deserowych talerzykach z widelczykami do ciast i deserów.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C, ciasto wyjąć i wylepić nim blaszkę do tartej, ponakłuwać powierchnię ciasta widelcem. wstawić blaszkę z ciastem na 20-25 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić.
Kremówkę wlać do szklanej misy i ubić na sztywno z zagęstnikiem, żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, aż napęcznieje. Potem wymieszać spęczniałą żelatynę z kremówką, wlać pół szklanki ajerkoniaku i wstawić misę do lodówki na 35-40 min. Chodzi o to, by masa nie stężała całkiem, by można było nią zalać owoce na cieście.
Odsączone owoce ułożyć na upieczonej tartej,a potem zajrzeć do lodówki, czy masa lekko stężała i po wyjęciu wyłożyć piankę na pokrytą owocami tartą i ponownie wstawić blaszkę z deserem na 2-3 godz. Po wyjęciu kroić na trójkąty i podawać na deserowych talerzykach z widelczykami do ciast i deserów.
pieczenie
Dinah
marietta