Sposób przygotowania:
Tarta z sałatką warzywną
Ciasto: wymieszaj mąkę z odrobiną soli, dodaj rozpuszczone masło. Dolewaj stopniowo zimną wodę, mieszając, aż do otrzymania jednolitej masy. Ukształtuj kulę, owiń ją w przezroczystą folię i wstaw do lodówki na godzinę. Oczyść i opłucz grzyby, następnie pokrój je drobno razem z cebulką. Obsmaż na maśle (2 łyżki), dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. Odstaw z ognia, dolej mleko stale mieszając. Wstaw ponownie na ogień, aby sos zgęstniał, nie przerywając mieszania. Przypraw, dodaj ser. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm i wyłóż do formy wysmarowanej masłem. Nakłuj widelcem. Na wierzch wyłóż masę grzybową. Brzeg ciasta posmaruj żółtkiem i piecz w piekarniku o temp 190stC przez 20 minut. Oczyść warzywa, marchew pokrój w kostkę, a kabaczek i por w plasterki. Pora rozdziel następnie na drobne części. Wstaw do wrzącej wody na 3 minuty. Groszek ugotuj w osolonej wodzie. Na tartę wyłóż warzywa i połówki pomidorów, przypraw solą i pieprzem, połóż plasterki masła. Dopiecz tarte przez 15-20 minut w piekarniku o temp 190stC.