czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tarta jest krucha, bardzo delikatna, po prostu przepyszna...

Tarta z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z serem

 

 

  • Masa serowa:
  • 25o g półtustego twarogu,
  • 125g serka mascarpone,
  • 80 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • jajko.

Sposób przygotowania:

Tarta z serem
1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać surowe żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, świeżo startą skórkę z cytryny. Dodać posiekaną margarynę oraz kompot z jabłek. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wylepić dno i boki formy na tartę o śr.27cm, gęsto nakłuć widelcem. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.2. Masa serowa: Twaróg zmiksować z serem oba cukrami oraz jajkiem na gładką masę. Gotową masę wylać na przygotowany spód. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć masę serową. Skleić brzegi obu ciast. Piec ok. 40-45min w temp. 160st. Ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Tarta z serem
SKąłdniki na ciasto łączymy i szybko zagniatamy
Tarta z serem
Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę
Tarta z serem
Na ciasto wykładamy gotową masę serową .
Tarta z serem
Przykryć drugim ciastem, piec 40-45minut