Sposób przygotowania:
Tarta z soczewicą i czerwoną papryką
Najpierw robimy ciasto, miksując mąkę, wodę, margarynę i jajko w misce i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na 30 minut.Soczewicę płukamy, cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Soczewicę zalewamy przygotowanym bulionem i gotujemy około 10 minutaż woda wsiąknie w soczewicę. Ugniatamy widelcem na papkę. Paprykę i cebulę podsmażamy na oleju aż zmiękną. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy. Solimy do smaku i mieszamy. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie. Wylepiamy ciastem foremkę do tarty (24cm) i nakłuwamy ciasto widelcem. Nakładamy nadzienie i wkładamy do piekarnika na 30 minut (200stopni).