Sposób przygotowania:
Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką
Morele opłukać ,osuszyć i zalać półsłodkim białym winem. Odstawić na 20 - 30 minut.
Filet z indyka opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć wzdłuż aby powstał długi płat,lekko rozbić aby nie porobić dziur. Masło (miekkie )wymieszać z solą,tymiankiem i odrobiną ziół prowansalskich.
Płat wysmarować musztardą, następnie masłem z przyprawami, oprószyć pieprzem. Na płacie poukładać pokrojone w paski morele oraz śliwki suszone. Obsypać płatkami migdałów.
Ciasno zwinąć ,obwiązać nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać masło klarowne włożyć roladę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości tak około 80 - 90 minut, polewając od czasu do czasu gorącym bulionem.
Z wytworzonego podczas duszenia płynu zrobić sos.
Filet z indyka opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć wzdłuż aby powstał długi płat,lekko rozbić aby nie porobić dziur. Masło (miekkie )wymieszać z solą,tymiankiem i odrobiną ziół prowansalskich.
Płat wysmarować musztardą, następnie masłem z przyprawami, oprószyć pieprzem. Na płacie poukładać pokrojone w paski morele oraz śliwki suszone. Obsypać płatkami migdałów.
Ciasno zwinąć ,obwiązać nicią kuchenną.
Na patelni rozgrzać masło klarowne włożyć roladę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości tak około 80 - 90 minut, polewając od czasu do czasu gorącym bulionem.
Z wytworzonego podczas duszenia płynu zrobić sos.
gusia1000