BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Polecam smaczną roladę z suszonymi owocami, mięsko jest kruche i soczyste, a suszone owoce dodają wyrazistego smaku.

Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką

Składniki:

Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką

 

  • Filet indyczy około 1 kg,
  • morele suszone kilka,
  • śliwki suszone kilka,
  • masło klarowne 3 -4 łyżki,
  • bulion drobiowo - warzywny 1 -2 szklanek,
  • płatki migdałów 1 łyżka,
  • tymianek 1 łyżeczka,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • masło 2 łyżki,
  • musztarda 2 łyżeczki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • wino półsłodkie 1/2 szklanki,

Sposób przygotowania:

Rolada indycza z suszoną morelą i śliwką
Morele opłukać ,osuszyć i zalać półsłodkim białym winem. Odstawić na 20 - 30 minut.

Filet z indyka opłukać, oczyścić z błonek, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozciąć wzdłuż aby powstał długi płat,lekko rozbić aby nie porobić dziur. Masło (miekkie )wymieszać z solą,tymiankiem i odrobiną ziół prowansalskich.

Płat wysmarować musztardą, następnie masłem z przyprawami, oprószyć pieprzem. Na płacie poukładać pokrojone w paski morele oraz śliwki suszone. Obsypać płatkami migdałów. 

Ciasno zwinąć ,obwiązać nicią kuchenną.

Na patelni rozgrzać masło klarowne włożyć roladę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości tak około 80 - 90 minut, polewając od czasu do czasu gorącym bulionem.

Z wytworzonego podczas duszenia płynu zrobić sos.

Tagi:

danie obiad