Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami
Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól oraz cukier puder. Wymieszać. Dodać ekstrakt oraz margarynę. Zacząć zagniatać ciasto. Dodać jajko i szybki dokończyć zagniatanie tworząc elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Nadzienie: Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Z 250 ml mleka odlać około 50 ml i rozprowadzić w nim proszek budyniowy i cukier puder. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę. Cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przelać śmietanę, dodać jajka i wszystko mikserem ubić. Dodać wystudzony budyń i na niskich obrotach wymieszać.
Wykonanie: Ciasto albo rozwałkować i wyłożyć foremkę do tarty lub po prostu wylepić dno i boki ciastem. Na ciasto wylać masę budyniowo-śmietanową, wyrównać. Ułożyć cząstki owoców. Piekarnik rozgrzać do 160 st i piec 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić aby tarta ostygła. Smacznego!
Nadzienie: Śliwki umyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Z 250 ml mleka odlać około 50 ml i rozprowadzić w nim proszek budyniowy i cukier puder. Resztę mleka zagotować i wlać mieszankę. Cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do miski przelać śmietanę, dodać jajka i wszystko mikserem ubić. Dodać wystudzony budyń i na niskich obrotach wymieszać.
Wykonanie: Ciasto albo rozwałkować i wyłożyć foremkę do tarty lub po prostu wylepić dno i boki ciastem. Na ciasto wylać masę budyniowo-śmietanową, wyrównać. Ułożyć cząstki owoców. Piekarnik rozgrzać do 160 st i piec 45 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić aby tarta ostygła. Smacznego!
julcia12437
monikaT83
julcia12437
Mogę prosić kawałeczek, może dwa ;)
Triss
mysza75
Cukiereczek13
jaNina
monikaT83