SUPERPRZEPIS

Tarta ze szpinakiem i gruszką

  • 2
  • gosia56
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tarta ze szpinakiem i gruszką Więcej zdjęć (3)

Tak naprawdę tarte na wytrawnie zrobiłam pierwszy raz. Wyszła pyszna i ładnie kolorowa, a w smaku naprawdę wyśmienita.

Składniki:

Tarta ze szpinakiem i gruszką

 

  • Kruche ciasto na tarte:
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 5 dkg orzechów mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem i gruszką

1

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Masło musi być zimne można pokroić wcześniej nożem.

Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko ciasto. Schładzamy je w lodówce.

2

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Formę na tartę zawsze wysmaruję masłem i posypuję bułką tartą.

Ciastem wykładamy formę mocno nakłuwamy widelcem. Na formę dajemy folię aluminiową sypiemy groszek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut 175 st. Po tym czasie zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy około 10 minut studzimy.

3

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak podsmażamy do odparowania wody doprawiamy studzimy

Przygotować składniki. Obrać gruszkę i pokroić w kostkę. Ser feta też pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy.

4

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Masę jajeczną lekko doprawiamy .

Do miski wbijamy jajka wlewamy śmietanę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy najlepiej trzepaczką.

5

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Szpinak podsmażamy wcześniej na patelni studzimy.

Do wymieszanej masy jajecznej dodajemy zimny szpinak mieszamy.

6

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Na samym końcu sypiemy kawałki orzechów.

Wymieszaną masę wylewamy na podpieczoną tarte. Na górę wykładamy pokrojoną gruszkę fetę na to dajemy kukurydzę, pomidory posypujemy orzechami włoskimi. Całość doprawiamy pieprzem świeżo mielonym kolorowym.

7

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Tartę przed krojeniem posypałam rzeżuchą.

Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st. na około 25-30 minut aż składniki się zetną.

8

Tarta ze szpinakiem i gruszką
Tartę kroimy dopiero jak przestygnie .

Tarte wyjmujemy z formy jak przestygnie.

Polecam!!!