Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i gruszką1
Do miski dajemy wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko ciasto.
Schładzamy je w lodówce.
2
Ciastem wykładamy formę mocno nakłuwamy widelcem. Na formę dajemy folię aluminiową sypiemy groszek i wkładamy do piekarnika na około 15 minut 175 st.
Po tym czasie zdejmujemy folię i jeszcze podpiekamy około 10 minut studzimy.
3
Przygotować składniki. Obrać gruszkę i pokroić w kostkę. Ser fetta też pokroić w kostkę.
Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy.
4
Do miski wbijamy jajka wlewamy śmietanę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy najlepiej trzepaczką.
5
Do wymieszanej masy jajecznej dodajemy zimny szpinak mieszamy.
6
Wymieszaną masę wylewamy na podpieczoną tartę.
Na górę wykładamy pokrojoną gruszkę fettę na to dajemy kukurydzę, pomidory posypujemy orzechami włoskimi.
Całość doprawiamy pieprzem świeżo mielonym kolorowym.
7
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st na około 25-30 minut aż składniki się zetną.
8
Tartę wyjmujemy z formy jak przestygnie.
POLECAM!!!
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję tarta była pyszna ;)