aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna tarta z owocami pod chmurką z bitej śmietany. Do tej tarty śliwki możemy zastąpić np. truskawkami, czy borówkami.

Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką

 

  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g śliwek
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką
Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia, cukru i cukru waniliowego zarabiamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na blaszkę do tarty. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście. Na wierzch rwiemy rękoma pozostałe ciasto.Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut.Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i pozostawiamy do napęcznienia. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do bitej śmietany, energicznie mieszamy. Na ostygniętą tartę wykładamy chmurkę z bitej śmietany.
Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką
Z mąki, żółtek, margaryny, proszku do pieczenia, cukru i cukru waniliowego zarabiamy kruche ciasto.
Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką
Połowę rozwałkowanego ciasta układamy na blaszce do tarty, na nie układamy śliwki, na wierzch rwiemy rękoma pozostałą część ciasta.
Tarta ze śliwkami pod śmietanową chmurką
Na upieczonej i ostudzonej tarcie wykładamy w dowolny sposób ubitą śmietanę.

Tagi:

śliwki mak tarta