slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 650]

Tartaletki sernikowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na smaczne tartaletki z kremem sernikowym. Z dodatkiem świeżych owoców wyglądają pięknie i super smakują. Tartaletki są bez laktozy. Polecam

Tartaletki sernikowe

Składniki:

Tartaletki sernikowe

 

  • ciasto: 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 50 g masła bez laktozy
  • krem: 100 g masła bez laktozy
  • 200 g twarogu bez laktozy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki, truskawki
  • 8 średnich foremek na tartaletki

Sposób przygotowania:

Tartaletki sernikowe
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche, wkładamy je do woreczka foliowego i na 15 minut do lodówki.

Potem przekładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 8 części a z każdej robimy kulkę którą rozwałkowujemy cienko na kształt kółka. Wylepiamy nim foremkę na tartaletkę. Robimy tak z pozostałym ciastem. Widelcem nakłuwamy ciasto na dnie foremki.

Wstawiamy korpusy babeczek do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone korpusy wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące ostrożnie wyjmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Do miski przekładamy masło, dodajemy cukier puder i miksujemy razem na puch. Następnie wkruszamy do ubitego masła twaróg oraz dodajemy ekstrakt i miksujemy do połączenia się składników.

Krem przekładamy do szprycy i wypełniamy nim korpusy tartaletek. Owoce myjemy, truskawki kroimy na mniejsze części i lekko wkładamy do kremu. Gotowe tartaletki wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego