SUPERPRZEPIS

Tartaletki z awokado i łososiem

  • 5
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Tartaletki z awokado i łososiem Więcej zdjęć (4)

Ciasto wychodzi kruchutkie, a dodatkowo idealnie komponuje się smakowo z pastą z awokado. Obecność łososia nie tylko podnosi walory smakowe, ale i wizualne!

Składniki:

Tartaletki z awokado i łososiem

CIASTO;

  • 200 gram mąki,
  • 100 gram masła,
  • 2 żółtka,
  • sól do smaku (2 duże szczypty),
  • 2 łyżki wody

WYPEŁNIENIE

  • 2 owoce awokado,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 100 gram łosia wędzonego,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • szczypiorek do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Tartaletki z awokado i łososiem

ETAP 1

Tartaletki  z awokado i łososiem
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła

Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Następnie wałkujemy na grubość około 4 mm. Od foremek wycinamy koła.

ETAP 2

Tartaletki  z awokado i łososiem
Wnętrze foremek wyklejamy ciastem

Wyciętymi wyklejamy wnętrze foremek. Dno nakłuwamy. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 20 minut w 180°C do zrumienienia.

ETAP 3

Tartaletki  z awokado i łososiem
Upieczone spody wyjmujemy z foremek i studzimy

Po upieczeniu studzimy

ETAP 4

Tartaletki  z awokado i łososiem
Składniki nadzienia miksujemy

NADZIENIE:Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Tak przygotowane kroimy na mniejsze części i miksujemy lub rozgniatamy widelcem. Rozdrobniony miąższ doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

ETAP 5

Tartaletki  z awokado i łososiem
Upieczone spody wypełniamy awokadowym nadzieniem

Gotowy wykładamy na upieczone tartaletki.
Łososia dzielimy na mniejsze części. Na każdej babeczce wykonujemy z niego różyczkę. Całość dekorujemy natką pietruszki, pokrojonym szczypiorkiem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy!


Tagi:

tarta