Sposób przygotowania:
Tarta z łososiem, szpinakiem i dynią
Ciasto kruche: Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na nocne leżakowanie :) Następnego dnia zimne ciasto ląduje w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem (pomijając boczki) i pieczemy 15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Nadzienie: W garnuszku podgrzewamy szpinak - studzimy. Dodajemy jajko, serki i mieszamy delikatnie. Doprawiamy do smaku wedle uznania. Na spód tarty wykładamy łososia. Kolejna warstwa to przygotowana masa szpinakowa. Elementem artystyczno-wizulanym jest cukinia oraz kosteczki mrożonej dyni. Umytą cukinię traktujemy obieraczką do warzyw - dzięki temu uzyskujemy płatki. Część z nich zwijamy w ruloniki (w środek wsadzamy kostki dyni) a część wykładamy pofalowane pomiędzy jesiennymi kwiatkami. Pomiędzy nimi rozsypujemy kosteczki dyni i nadajemy tarcie niepowtarzalnego wyglądu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Zapewniam, że powrócicie do niej nie raz ... Smacznego !