aisia77

aisia77

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tarta z łososiem, szpinakiem i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta ta zawiera w sobie tajemnicze składniki, które połączone w całość zaspokoją wymagające podniebienia każdego w Was !!! Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto i perfekcyjnie skomponowane składniki wyniosą Was ponad codzienne doznania kulinarne.

Tarta z łososiem, szpinakiem i dynią

Składniki:

Tarta z łososiem, szpinakiem i dynią

 

  • mąki pszennej • 100 gr mąki kukurydzianej • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki serka śmietany

Sposób przygotowania:

Tarta z łososiem, szpinakiem i dynią
Ciasto kruche: Wymieszać wszystkie składniki na gładką masę, uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na nocne leżakowanie :) Następnego dnia zimne ciasto ląduje w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem (pomijając boczki) i pieczemy 15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni. Nadzienie: W garnuszku podgrzewamy szpinak - studzimy. Dodajemy jajko, serki i mieszamy delikatnie. Doprawiamy do smaku wedle uznania. Na spód tarty wykładamy łososia. Kolejna warstwa to przygotowana masa szpinakowa. Elementem artystyczno-wizulanym jest cukinia oraz kosteczki mrożonej dyni. Umytą cukinię traktujemy obieraczką do warzyw - dzięki temu uzyskujemy płatki. Część z nich zwijamy w ruloniki (w środek wsadzamy kostki dyni) a część wykładamy pofalowane pomiędzy jesiennymi kwiatkami. Pomiędzy nimi rozsypujemy kosteczki dyni i nadajemy tarcie niepowtarzalnego wyglądu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Zapewniam, że powrócicie do niej nie raz ... Smacznego !