migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1267]

Tarta z łososiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wyglada i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować

Tarta z łososiem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z łososiem i szpinakiem

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z łososiem i szpinakiem
Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Etap 1 Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Etap 2 Ricottę wymieszać z jajkami i śmietaną
Tarta z łososiem i szpinakiem
Etap 3 Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą,czosnkiem i pieprzem.
Tarta z łososiem i szpinakiem
Etap 4 Podpieczony spód napełnić farszem i ponownie wstawić do piekarnika.