Sposób przygotowania:
Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Stopić masło, wystudzić, aż będzie letnie. Mleko podgrzać na letnie. Do misy robota wkruszyć drożdże świeże. Wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól. Wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20 cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20 cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić.