ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, łatwe i tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami. Tak przygotowane ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. Smakuje jak chałka.

Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • żółtka 3 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • sól 1 szczypta,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • masło stopione 5 dag,
  • śliwki 1 kg

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Stopić masło, wystudzić, aż będzie letnie. Mleko podgrzać na letnie. Do misy robota wkruszyć drożdże świeże. Wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól. Wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.

Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20 cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić.
Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Wszystkie składniki wyrabiamy od razu w robocie.
Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto powinno być nie za gęste, z haka robota powinno samo odchodzić.
Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Jeśli śliwki są duże to kroję na ćwiartki.
Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto najlepiej smakuje do kawy, mleka.
Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami