Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1625]

Fasolowo-bananowe brownie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Bardzo polecam.

Fasolowo-bananowe brownie

Składniki:

Fasolowo-bananowe brownie

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego ( może być miód prawdziwy )
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Fasolowo-bananowe brownie
1. Fasolę dokładnie odsączmy z zalewy ( można przepłukać zimną wodą ), następnie wraz z bananami blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, olej i sodę i bardzo dokładnie mieszamy.

2. W osobnej większej misce miksujemy jajka z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy.

3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut.

4. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy, podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Ciasto można pokroić na 16 sporych porcji.