Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Piernik z powidłami śliwkowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki w przygotowaniu, smaczny piernik z domowymi powidłami śliwkowymi z polewą czekoladową to idealny dodatek do kawy

Piernik z powidłami śliwkowymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik z powidłami śliwkowymi

 

  • Piernik;
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 słoiczek powideł
  • Polewa:
  • 1 margaryna
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami śliwkowymi
Przygotować piernik:

Jajka ubić z cukrem, powoli wlewać olej i mleko. Następnie po kolei dodawać suche składniki, miksować na średnich obrotach, aż do połączenia się składników.

Wylać do formy, piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, następnie przekroić na dwa blaty. Jeden blat posmarować powidłami, przykryć drugim. Polać polewą.

Przygotowanie polewy:

Margarynę, cukier puder i kakao umieścić w rondelku, podgrzać do rozpuszczenia. Wyłączyć gaz, dodać żelatynę i śmietanę. Wymieszać.
Piernik z powidłami śliwkowymi
Upieczone ciasto przekroić na dwie części
Piernik z powidłami śliwkowymi
Jedną część posmarować powidłami, przykryć drugą częścią
Piernik z powidłami śliwkowymi
Gotowy pierniki z powidłami i polewą czekoladową