Sposób przygotowania:
Tarteletki na śniadanie
1. Mąkę przesiać, dodać sól i małso. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę. Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć kółka i wylepić nimi dna i boki 4 foremek na tarteleki. Wstawić je na noc do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki. 2. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie zlepić brzegi, nakłuć widelcem. Piec około 20minut w temp. 220st.