czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarteletki na śniadanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tarteletki przygotowuję czasem na śniadanie albo na kolację.

Tarteletki na śniadanie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarteletki na śniadanie

 

 

  • Farsz:
  • 4 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 75 g startego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Tarteletki na śniadanie
1. Mąkę przesiać, dodać sól i małso. Całość dokładnie posiekać. Zagniatając, powoli dolewać wodę. Ciasto rozwałkować. Z 2/3 ciasta wyciąć kółka i wylepić nimi dna i boki 4 foremek na tarteleki. Wstawić je na noc do lodówki. Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki. 2. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty ser, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie zlepić brzegi, nakłuć widelcem. Piec około 20minut w temp. 220st.
Tarteletki na śniadanie
Ciasto zagnieśc, wylepić formy na tarteletki
Tarteletki na śniadanie
Do wylepionych foremek ponakładac farsz
Tarteletki na śniadanie
Przykryć resztą rozwalkowanego ciasta, zlepić

Tagi:

sery ciasto ser