Sposób przygotowania:
Tarteletki z frużeliną i ganache z czekoladyPrzygotowanie ciasta kruchego
Mąkę, cukier puder i posiekane masło umieszczamy w miseczce, zagniatamy ciasto.
Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wylepiamy foremki na tartaletki.
Ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 min. w 175 st. C.
Przygotowanie frużeliny
Owoce myjemy, przebieramy, z porzeczek usuwamy ogonki.
Maliny rozgniatamy widelcem przez sito, aby pozbawić je pestek, wrzucamy je do garnka, następnie wrzucamy porzeczki, owoce zasypujemy cukrem i podgrzewamy kilkanaście minut.
Dodajemy namoczoną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną i żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę.
Studzimy.
Wyłożenie frużeliny na ciastka
Frużelinę wykładamy na kruche ciastka. Już na tym etapie deser smakuje świetnie, ale to jeszcze nie koniec ;)
Przygotowanie ganache z czekolady - cz. 1
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
Przygotowanie ganache - cz. 2
Do roztopionej czekolady wlewamy śmietankę, podgrzewamy razem, aż powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia i zgęstnienia.
Wyłożenie czekolady na ciastka + dekoracja
Ganache wykładamy na ciastka kruche posmarowane frużeliną. Dekorujemy.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!