Sposób przygotowania:
Tarteletki z czekoladą i beząWykonanie ciasta kruchego:
Do misy wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypałam cukier i kakao. Dodałam pokrojona margarynę. Dodałam jajo. Zmiksowałam ciasto, a przy końcu zagniotłam je rękoma. Uformowałam 6 kulek i włożyłam do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowałam każdą kulkę i wyłożyłam foremki ciastem. Nakłuwam wykałaczką i przykryłam papierem do pieczenia na, który wsypałam groch. Zapiekałam koło 15 minut w 170 stopniach.
Wykonanie masy czekoladowej:
Do garnka włożyłam połamaną czekoladę gorzką i mleczną, dodałam śmietankę i mieszałam do rozpuszczenia. Zostawiłam do przestudzenia ( Czekoladę rozpuszczałam w tym czasie co podpiekały się tarteletki ). Wyjęłam podpieczone tarteletki z pieca i zdjęłam papier z grochem. Wlewałam przestudzoną czekoladę do podpieczonych tarteletek. Ubiłam białka z cukrem i wyciskałam na czekoladę esy floresy. Piekłam w piecu jeszcze jakieś z 10-15 minut w 150 stopniach do lekkiego zarumienienia bezy. Podawałam letnie. Były przepyszne.
weronikaS
lalunia
Musze powiedzieć , że jest wyjątkowo smaczny :)