lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

SUPERPRZEPIS

Tarteletki z czekoladą i bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tarteletki za każdym razem wychodzą inne mimo, że jest ten sam przepis. Zasługa to wyciskanej bezy, chodzi o końcówkę.

Tarteletki z czekoladą i bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarteletki z czekoladą i bezą

Ciasto:

Masa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki 30%
  • 70 g margaryny
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 70 g mielonych migdałów zmielonych

Beza:

  • 3 białka
  • 80 g cukru

Sposób przygotowania:

Tarteletki z czekoladą i bezą

Wykonanie ciasta kruchego:

Do misy wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypałam cukier i kakao. Dodałam pokrojona margarynę. Dodałam jajo. Zmiksowałam ciasto, a przy końcu zagniotłam je rękoma. Uformowałam 6 kulek i włożyłam do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowałam każdą kulkę i wyłożyłam foremki ciastem. Nakłuwam wykałaczką i przykryłam papierem do pieczenia na, który wsypałam groch. Zapiekałam koło 15 minut w 170 stopniach.

Wykonanie masy czekoladowej:

Do garnka włożyłam połamaną czekoladę gorzką i mleczną, dodałam śmietankę i mieszałam do rozpuszczenia. Zostawiłam do przestudzenia ( Czekoladę rozpuszczałam w tym czasie co podpiekały się tarteletki ). Wyjęłam podpieczone tarteletki z pieca i zdjęłam papier z grochem. Wlewałam przestudzoną czekoladę do podpieczonych tarteletek. Ubiłam białka z cukrem i wyciskałam na czekoladę esy floresy. Piekłam w piecu jeszcze jakieś z 10-15 minut w 150 stopniach do lekkiego zarumienienia bezy. Podawałam letnie. Były przepyszne.

Tarteletki z czekoladą i bezą
Do misy wsypałam mąkę i resztę produktów
Tarteletki z czekoladą i bezą
Uformowałam 6 kulek i włożyłam do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowałam każdą kulkę i wyłożyłam foremki ciastem .
Tarteletki z czekoladą i bezą
Wyjęłam podpieczone tarteletki z pieca i zdjęłam papier z grochem. Wlewałam przestudzoną czekoladę do podpieczonych tarteletek
Tarteletki z czekoladą i bezą
Ubiłam białka z cukrem i wyciskałam na czekoladę esy floresy. Piekłam w piecu jeszcze jakies z 10-15 minut w 150 stopniach do lekkiego zarumienienia bezy .