SUPERPRZEPIS

Tartaletki z truskawkami

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tartaletki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Piękne i pyszne tartaletki z kremem budyniowym i z truskawkami są pyszne nawet następnego dnia po przygotowaniu.

Składniki:

Tartaletki z truskawkami

ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru

krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z truskawkami

ETAP 1:

Tartaletki z truskawkami
Foremki bardzo dokładnie wysmarować masłem.

Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, masło i wodę, następnie szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.


7 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm wysmarować masłem i delikatnie posypać mąką,

ETAP 2:

Tartaletki z truskawkami
Ciasto podzielić na równe plasterki i rozwałkować.

schłodzone ciasto podzielić na 7 porcji i każdą porcją ciasta wylepić tartaletki,

ETAP 3:

Tartaletki z truskawkami
Do tartaletek wsypać fasolę lub inne nasiona.

delikatnie nakłuć je widelcem na cieście położyć krążek z ciasta na który wysypać fasolę.

Tartaletki piec w 200 st około 15 minut.

ETAP 4:

Tartaletki z truskawkami
Budyń delikatnie połaczyć z ubitą śmietaną.

Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka i wystudzić, śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z zimnym budynie.

ETAP 5:

Tartaletki z truskawkami
Tartaletki napełnić sosem i kremem budyniowym.

Z upieczonych tartaletek zdjąć papier z fasolą na środku wycisnąć niewielką ilość sosu truskawkowego i napełnić je kremem budyniowym, następnie obłożyć truskawkami pociętymi w plasterki.