Sposób przygotowania:
Tartaletki z kremem, owocami polewą lustrzanąPrzygotowanie kruchych babeczek
Mąkę przesiewamy do miski , dodajemy cukier puder, jajko i masło, które siekamy za pomocą noża. Następnie ciasto zagniatamy ręką.
Ciasto przekładamy do folii i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kawałki ciasta odpowiadające wielkością foremkom do tartaletek.
Natłuszczone foremki wyklejamy ciastem. Tartaletki pieczemy w 180 st. C ok. 20 min. - aż kruche ciasto się przyrumieni.
Upieczone tartaletki studzimy.
Krem
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, mascarpone i masło orzechowe. Krem wykładamy na ostudzone babeczki.
Polewa + dekoracja
Robimy polewę lustrzaną. Żelatynę zalewamy w kubeczku wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę (i białą, i ciemną) siekamy.
W garnku zagotowujemy cukier z wodą, następnie dodajemy mleko skondensowane i podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia.
Dodajemy czekoladę i żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, po czym blendujemy, aby składniki się połączyły i aby nie było pęcherzyków powietrza.
Odstawiamy polewę, co jakiś czas kontrolując jej temperaturę. Gdy polewa osiągnie temperaturę 35 stopni, polewamy nią nasze ciasteczka.
Babeczki polane polewą dekorujemy owocami i perełkami.