Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealny bilans smakowy : jogurt naturalny ze słodką, białą czekoladą i kwaskowe porzeczki w słodkiej, agrestowej galaretce. Typowo letnie, lekkie, rozpływające się w ustach ciasto na zimno z orzeźwiającymi owocami. Smakuje doskonale...

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką

Składniki:

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką

 

  • Tortownica 18 cm.
  • 750g. jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 400g. białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej + 5 łyżek wrzątku
  • 1 szklanka oczyszczonej białej porzeczki
  • 1 galaretka agrestowa + 300 ml wrzątki

Sposób przygotowania:

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką
W garnku na kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę, odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku, odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski przekładamy jogurt naturalny, dodajemy ziemną czekoladę i żelatynę oraz wsypujemy cukier puder.

Miksujemy do połączenia się składników.

Masę wylewamy do tortownicy ( jeśli używamy fory nie otwieranej wyłóżmy ją papierem do pieczenia).

Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

W tym czasie galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Wierzch ciasta posypujemy porzeczką, wylewamy galaretkę.

Pozostawiamy w lodówce na kolejne 2-3 godz a najlepiej na noc.

Tagi:

deser