Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tartaletki ze szparagami i szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sezon szparagowy nieśmiało się zaczyna a wszystko to przez niekorzystną pogodę która skutecznie wstrzymała ich wzrost.

Tartaletki ze szparagami i szynką

Składniki:

Tartaletki ze szparagami i szynką

Ciasto

Naszienia

Sposób przygotowania:

Tartaletki ze szparagami i szynką
Z podanych obok składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, gotowe wstaw go lodówki na godzinę.

W miedzy czasie przygotuj nadzienie: pozbawione zdrewniałych części i ugotowane wcześniej szparagi pokrój w krążki, zachowując główki. Śmietanę wymieszaj z jajkami (nie ubijaj), dodaj sól, pieprz, posiekany szczypiorek i starty ser.

Do wyłożonych ciastem foremek wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i posiekane szparagi, całość zalej wcześniej przygotowaną masą śmietanową, na wierzchu połóż zachowane wcześniej główki szparagów.

Tartaletki piecz 45min w 170stop.