buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Tarte kluski śląskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały dodatek do rolady lub pieczeni.Polecam

Tarte kluski śląskie

Składniki:

Tarte kluski śląskie

 

  • 1.5 kg.ziemniaków
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Tarte kluski śląskie
Ziemniaki płuczemy, obieramy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy, przeciskamy dwukrotnie przez praskę do miski.Odstawiamy do ostygnięcia.2 duże ziemniaki płuczemy,obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach ( tak jak na placki ziemniaczane).Odcisnąć je przez bawełniana czysta szmatkę.Tak odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy kluski robimy w każdej dziurkę na środku.Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy po wypłynięciu ok.15min na średnim ogniu mieszając drewnianą łyżką (te kluski gotujemy dłużej ze względu na surowe ziemniaki)Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy natychmiast z sosami mięsnymi lub skwarkami.SMACZNEGO