czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Miętowe tarteletki z musem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W wersji dla dorosłych do musu czekoladowego można dodać łyżkę likieru z mięty. Tarteletki są przepyszne, nikt ich sobie nie odmówi:)

Miętowe tarteletki z musem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Miętowe tarteletki z musem czekoladowym

 

  • Ciasto
  • szl. mąki krupczatki,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • szczypta soli,
  • 100g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki śmietany 12%,
  • duża garść świeżej mięty.

 

  • Mus czekoladowy
  • 50g mlecznej czekolady,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 1 op. śmietan-fix do śmietany,
  • 250g świeżych truskawek.

 

 

Sposób przygotowania:

Miętowe tarteletki z musem czekoladowym
1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, posiekane mało i śmietanę. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tarteletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.



2. Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Stale ubijając, powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Masę nałożyć do przestudzonych tarteletek. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i miętą, delikatnie oprószyć kakao.
Miętowe tarteletki z musem czekoladowym
Masę czekoaldą nakładamy do upieczonych tarteletek