Sposób przygotowania:
Miętowe tarteletki z musem czekoladowym
1. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukier, posiekane mało i śmietanę. Na koniec dodać drobno posiekaną miętę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta, rozwałkować je na kształt koła i wylepić dno 8 foremek na tarteletki. Nakłuć gęsto widelcem i piec ok. 25min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.
2. Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Stale ubijając, powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Masę nałożyć do przestudzonych tarteletek. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i miętą, delikatnie oprószyć kakao.
2. Czekolady połamać na kawałki, wraz ze 150ml śmietanki rozpuścić na parze. Ostudzić. Resztę śmietanki ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Stale ubijając, powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Masę nałożyć do przestudzonych tarteletek. Udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami i miętą, delikatnie oprószyć kakao.