SUPERPRZEPIS

Tatar z łososia ala Kristofe

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Tatar z łososia ala Kristofe

Przeżyj, coś wyjątkowego.

Składniki:

Tatar z łososia ala Kristofe

 

  • łosoś filet 150 gram,
  • 1 szt jajka,
  • 1/2 awokado,
  • łyżka chrzanu,
  • łyżka kawioru z łososia,
  • kilka kaparów, dużej wielkości,
  • szalotka,
  • rukola,
  • sos sojowy do smaku,
  • oliwa,
  • pieprz do smaku,
  • koniecznie lampka białego zimnego wina musującego,

Sposób przygotowania:

Tatar z łososia ala Kristofe
Filet z łososia drobno siekamy, wyciągamy wszystkie pozostałe ości, jajko gotujemy kroimy w drobną kostkę, awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Do okrągłej wysmarowanej oliwą foremki wkładamy kolejno pokrojonego pokrojonego łososia a następnie jajko, ściągamy delikatnie foremkę i tak samo robimy bliźniaczą foremkę tylko z awokado. Biały talerz dekorujemy rukolą, cebulą z szalotki a na nich układamy dwie piękne formy z łososia z dodatkami, górę dekorujemy kolejno pierwszego chrzanem a drugą porcję kaparami i ikrą z łososia. podczas degustacji tak wielkiego dania nalewamy wyborne wino, tatara doprawiamy sosem sojowym. SMACZNEGO.