niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Tęczowa zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała zapiekanka tęczowa z gotowanych warzyw i mielonego mięsa.

Tęczowa zapiekanka

Składniki:

Tęczowa zapiekanka

 

  • 3 duże ziemniaki
  • pól brokuła
  • 3 marchewki
  • 30 dkg mielonego mięsa
  • dwie duże różyczki kalafiora
  • jajko 2 sztuki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • sól
  • koperek i natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Tęczowa zapiekanka
Ziemniaki, marchewkę, brokuła i kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie ziemniaki przepuszczamy przez praskę a pozostałe warzywa gnieciemy widelcem.
Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli i dwa żółtka wymieszane ze śmietaną ,a na koniec po łyżce koperku i natki.
Na dnie naczynia do zapiekania ok.2 litry układamy warstwę ziemniaków na niej warstwę mielonego mięsa wcześniej doprawionego solą i pieprzem na mięso marchewka, brokuły,kalafior i wszystko przykrywamy ziemniakami.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut