Sposób przygotowania:
Tęczowa zapiekanka
Ziemniaki, marchewkę, brokuła i kalafior gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie ziemniaki przepuszczamy przez praskę a pozostałe warzywa gnieciemy widelcem.
Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli i dwa żółtka wymieszane ze śmietaną ,a na koniec po łyżce koperku i natki.
Na dnie naczynia do zapiekania ok.2 litry układamy warstwę ziemniaków na niej warstwę mielonego mięsa wcześniej doprawionego solą i pieprzem na mięso marchewka, brokuły,kalafior i wszystko przykrywamy ziemniakami.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut
Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli i dwa żółtka wymieszane ze śmietaną ,a na koniec po łyżce koperku i natki.
Na dnie naczynia do zapiekania ok.2 litry układamy warstwę ziemniaków na niej warstwę mielonego mięsa wcześniej doprawionego solą i pieprzem na mięso marchewka, brokuły,kalafior i wszystko przykrywamy ziemniakami.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 40 minut