paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Tęczowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowe ciasto z oranżadą, szybkie w przygotowaniu.

Tęczowe ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tęczowe ciasto

 

  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • barwniki spożywcze według uznania
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • masło roślinne 1/3 kostki
  • oranżada biała 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Tęczowe ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną pulchną masę, dodać masło i dalej ucierać aby masło połączyło się z masą żółtkową. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać wolno do ciasta oranżadę i wymieszać. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Do każdej dodać szczyptę innego koloru barwnika. Każdą część ciasta wymieszać osobną łyżką. Na zmianę kolorami nakładać ciasto do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy. Piec w piekarniku nagrzanym na 190 stopni, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy. Po upieczeniu ostudzić ciasto.
Tęczowe ciasto
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną pulchną masę, dodać masło i dalej ucierać aby masło połączyło się z masą żółtkową.
Tęczowe ciasto
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać.
Tęczowe ciasto
Na zmianę kolorami nakładać ciasto do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy.

Tagi:

jajko jajka