Sposób przygotowania:
Tęczowe deserki z kawałkami czekolady.
Czekoladę połamać na kawałki, a bakalie opłukać i osączyć na sitku. Wodę w garnuszku zagotować, wyłączyć i wsypać do niej roztwór galaretkowy, rozmieszać dobrze. Ostudzić i przelać do 4-6 kompotierek po trochu roztworu i czekać , aż się zsiądzie lekko. Posypać pokrojoną czekoladą i płatkami migdałowymi pierwszą warstwę i wstawić do lodówki na 40 min. i przyrządzać następną postępując j.w. czyli zalewać zsiadniętą warstwę galaretki smakowej kolejną i znowu posypywać garstką bakalii, zanurzając je nieco w lekko stężałym roztworze. Gdy już ostatnia partia galaretki zsiądzie się na pozostałych warstwach wtedy to wyjąć kompotierki z deserkami i podawać pociechom na podwieczorek. Można też psiknąć galaretki kleksem bitej śmietany, ale można obejść się bez niej.