mela25

mela25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Tęczowy bloczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

słodka i bardzo fajny efekt

Tęczowy bloczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowy bloczek

 

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • kisiel ulubiony smak
  • mak
  • kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Tęczowy bloczek
Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno , dodajemy cukier i ubijamy dalej , mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko dodajemy do białek , delikatnie mieszamy , dolewamy olej i dalej mieszamy bardzo delikatnie . Ciasto rozdzielamy na 4 części dodajemy do każdej z mas osobno mak , kakao , kisiel , ostatnia zostaje bez niczego . Do wysmarowanej formy wylewamy najpierw białe ciasto , następnie na to kakaowe ciasto , na to ciasto z makiem i na koniec ciasto z kisielem . Pieczemy w temp . 180 C około 30 minut .
Tęczowy bloczek
po przekrojeniu na pół efekt 4 warst upieczonego ciasta
Tęczowy bloczek
Podczas robienia masy makowej , też mieszamy delikatnie
Tęczowy bloczek
Masa kisielowa , mieszamy także bardzo delikatnie
Tęczowy bloczek
Podczas układania warstw kolejnow formie do pieczenia

Tagi:

mak