Kasienka92

Kasienka92

Kucharz
[Przepisów: 14]

Tęczowy deser

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolorowy, fascynujący deser, który zachwyci nie jednego smakosza :)

Tęczowy deser

Składniki:

Tęczowy deser

 

  • 4 kolory galaretek (u mnie truskawka,agrest,cytryna i pomarańcza)
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • rodzynki
  • 1/2 jabłka
  • banan lub 100g jagód
  • białko
  • 200ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • bita śmietana do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tęczowy deser
Na dno szklanek (najlepiej od piwa) wsypujemy troszkę rodzynek. Jedną galaretkę (cytryna) zalewamy 400ml wrzącej wody, po czym lejemy na rodzynki i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 15 minut żeby stężała. W tym czasie kolejną galaretkę (agrest) zalewamy 250ml wody i czekamy aż wystygnie. Następnie do kubka przenosimy jeden serek homogenizowany i po troszku dolewamy galaretkę ciągle mieszając. Wylewamy na stężałą cytrynową warstwę i wkładamy do zamrażalnika. Kolejną warstwę galaretki (pomarańcza) robimy dokładnie tak samo jak pierwszą tylko dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko. Wstawiamy do zamrażalnika i czekamy aż stężeje. Następną warstwę (truskawka) robimy tak jak agrestową z serkiem homogenizowanym. Czekamy aż stężeje. W tym czasie gotujemy 200ml mleka, rozpuszczamy jedną łyżkę cukru i dwie łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Banana lub jagody miksujemy z 2 łyżkami cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubijając dolewamy powoli ostudzone mleko a następnie banana/jagody. Nalewamy jako kolejną warstwę i wstawiamy do zamrażalnika. Dekorować bitą śmietaną i owocami