Sposób przygotowania:
Tempura z krewetek
Krewetki starannie oczyść z łusek i żył (ogonków nie odcinaj). Następnie każdą sztukę natnij od spodniej (brzusznej) strony i dłonią lekko rozpłaszcz na desce. Teraz czas zająć się makaronem sojowym - pokrój go na krótkie (1,5-2 cm) kawałki i przesyp na płaski talerz. Do miski wbij jajko i roztrzep je przy pomocy rózgi z wodą mineralną. Nadal energicznie mieszając, powolutku wsypuj mąkę. Przerwij mieszanie dopiero wówczas, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc jednolite, gładkie ciasto. W rondlu lub na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Ma go być tyle, by krewetki swobodnie mogły w nim pływać. Kładź je porcjami do przygotowanego ciasta, potem obtaczaj w makaronie sojowym i smaż na jasnozłoty kolor z obu stron. Następnie odsącz wszystkie na papierowym ręczniku i przełóż na półmisek. Usmaż też parę makaronowych nitek - przydadzą się do dekoracji półmiska. Osobno podaj sól i pokrojoną na cząstki cytrynę. Taką przekąskę możesz podać nawet na bardzo eleganckim przyjęciu.
iwi69