magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Tempura z krewetek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tempura z krewetek - Kuchnia Chińska

Tempura z krewetek

Składniki:

Tempura z krewetek

 

  • 10-12 dużych krewetek
  • sól
  • cytryna lub limonka
  • 5 dag makaronu sojowego do panierowania
  • olej sojowy do smażenia
  • Ciasto: 1 jajko
  • 150 ml wody mineralnej
  • 10 dag (około 2/3 szklanki) mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Tempura z krewetek
Krewetki starannie oczyść z łusek i żył (ogonków nie odcinaj). Następnie każdą sztukę natnij od spodniej (brzusznej) strony i dłonią lekko rozpłaszcz na desce. Teraz czas zająć się makaronem sojowym - pokrój go na krótkie (1,5-2 cm) kawałki i przesyp na płaski talerz. Do miski wbij jajko i roztrzep je przy pomocy rózgi z wodą mineralną. Nadal energicznie mieszając, powolutku wsypuj mąkę. Przerwij mieszanie dopiero wówczas, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, tworząc jednolite, gładkie ciasto. W rondlu lub na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzej olej. Ma go być tyle, by krewetki swobodnie mogły w nim pływać. Kładź je porcjami do przygotowanego ciasta, potem obtaczaj w makaronie sojowym i smaż na jasnozłoty kolor z obu stron. Następnie odsącz wszystkie na papierowym ręczniku i przełóż na półmisek. Usmaż też parę makaronowych nitek - przydadzą się do dekoracji półmiska. Osobno podaj sól i pokrojoną na cząstki cytrynę. Taką przekąskę możesz podać nawet na bardzo eleganckim przyjęciu.