sylwus469

sylwus469

Starszy Kucharz
[Przepisów: 35]

Teppanyaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smacznego :))))))))))))))))))))))

Teppanyaki

Składniki:

Teppanyaki

 

  • 400 gramów polędwicy (częściowo zamrożonej),
  • 2 bakłażany,
  • 100 gramów namoczonych (lub świeżych) grzybów shitake,
  • 100 gramów młodych strąków fasoli szparagowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 puszka całych pędów bambusa,
  • 6 cebulek dymek,
  • sól, pieprz,
  • olej sojowy
  • 1 szklanka sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru.

Sposób przygotowania:

Teppanyaki
Mięso pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie przyprawić solą i pieprzem, po czym odstawić na chwilę. Bakłażany pokroić w cienkie, ukośne paski. Fasolkom odciąć końcówki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Dymki obrać i przekroić na pół. Bambus pociąć w cienkie paski – 4 centymetry długości i 1-2 centymetry szerokości. Grzybom odciąć twarde nóżki, które są niejadalne. Umieścić warzywa na półmisku w osobnych porcjach. Składniki na sos umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. Rozlać na tyle czarek, ilu zamierzamy przyjmować gości. Mocno rozgrzać grill. Umieścić na nim blachę do smażenia. Rozlać nań niewielką ilość oleju, a następnie umieścić nań około 1/4 mięsa i tyle samo warzyw. Szybko obsmażyć z obydwu stron, a następnie przesunąć na zewnątrz blachy lub przełożyć na talerze. Tym sposobem można grillować także inne potrawy, np. ryby lub krewetki.