mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marchewka po tunezyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna, kolorowa, zdrowa sałatka z marchewki, fety i oliwek wprost ze słonecznej Tunezji :)

Marchewka po tunezyjsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewka po tunezyjsku

 

  • 1 kg marchewek
  • sol do smaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki harissy (lub pasty albo sosu chili)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina (lub soku z cytryny)
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1/3 szkl. pokrojonego w drobna kostkę sera typu feta lub koziego sera
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • bazylia do posypania

Sposób przygotowania:

Marchewka po tunezyjsku
Marchewki myję, obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przekładam marchew na durszlak, polewam zimną wodą (marchewki powinny być jędrne, w żadnym razie zbyt miękkie). Kroję marchewki w talarki.
Robię sos: Drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek mieszam w miseczce z 1/2 łyżeczki soli, dodaję harissę, ocet winny i oliwę. Wszystko dobrze mieszam lub miksuję.
Polewam sosem jeszcze ciepłe marchewki ułożone na półmisku. Posypuję całość posiekaną bazylią, kostkami fety i krążkami czarnych oliwek. Od razu podaję.
Marchewka po tunezyjsku
Ugotowaną marchewkę obieram i kroję w talarki niezbyt cienkie
Marchewka po tunezyjsku
Posiekany czosnek łączę z solą, harissą, octem winnym i oliwą
Marchewka po tunezyjsku
Talarki marchewki układam na półmisku, polewam sosem