Sposób przygotowania:
Harissa
Z papryczek chili odcinam ogonki i oczyszczam z nasionek. Jeśli używam suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkładam je do na 5 minut do gorącej wody i po tym czasie osaczam je i drobno kroję.
Czosnek drobno siekam lub przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie razem miksuję, aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowa pastę przekładam do wysterylizowanego i suchego słoiczka i zakręcam szczelnie.
Wkładam do lodówki. Pastę tę można stosować do potraw orientalnych oraz do doprawiania wielu zup, sałatek, surówek i sosów.
Czosnek drobno siekam lub przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie razem miksuję, aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowa pastę przekładam do wysterylizowanego i suchego słoiczka i zakręcam szczelnie.
Wkładam do lodówki. Pastę tę można stosować do potraw orientalnych oraz do doprawiania wielu zup, sałatek, surówek i sosów.
![Harissa Harissa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/harissa-71498.jpg)
![Harissa Harissa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/harissa-71499.jpg)
marietta