Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Musaka czyli zapiekanka z bakłażanami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bakłażany podsmażamy, ziemniaki obgotowujemy, mięso dusimy z pomidorami, warstwowo układamy produkty. Na koniec polewamy sosem beszamelowym

Musaka  czyli  zapiekanka  z bakłażanami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musaka czyli zapiekanka z bakłażanami

 

 

Sposób przygotowania:

Musaka czyli zapiekanka z bakłażanami
Ziemniaki obgotowujemy w mundurkach w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Bakłażany kroimy w centymetrowe talarki i obsmażamy najlepiej na oliwie z dwóch stron. Mięso mielone podsmażamy na patelni wraz z cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Gdy mięso już jest podsmażone dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy aż woda z pomidorów odparuje. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym np odrobiną masła warstwami: bakłażany, ziemniaki, mięso, ponownie ziemniaki i bakłażany na koniec. Przygotowujemy sos beszamelowy: Roztopić masło w rondlu, dodać mąkę i mieszać aż dobrze połączy się z tłuszczem. Dolewać stopniowo mleko ciągle mieszając. Gdy wszystko dokładnie się połączy dodajemy połowę sera i przyprawy. Gotowym sosem polewamy musakę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 190°C i po około 30 min posypujemy drugą połową sera.
Musaka  czyli  zapiekanka  z bakłażanami
Bakłażany obsmażane z dwóch stron na patelnina złoty kolor
Musaka  czyli  zapiekanka  z bakłażanami
Warstwowo ułożne produkty: bakłażany ziemniaki mięso mielone, ziemniaki i na koniec bakłażany.
Musaka  czyli  zapiekanka  z bakłażanami
Sos beszamelowy nie powinien być z byt gęsty by równomiernie rozprowadził się po musace