Sposób przygotowania:
Musaka czyli zapiekanka z bakłażanami
Ziemniaki obgotowujemy w mundurkach w osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Bakłażany kroimy w centymetrowe talarki i obsmażamy najlepiej na oliwie z dwóch stron. Mięso mielone podsmażamy na patelni wraz z cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Gdy mięso już jest podsmażone dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy aż woda z pomidorów odparuje. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym np odrobiną masła warstwami: bakłażany, ziemniaki, mięso, ponownie ziemniaki i bakłażany na koniec. Przygotowujemy sos beszamelowy: Roztopić masło w rondlu, dodać mąkę i mieszać aż dobrze połączy się z tłuszczem. Dolewać stopniowo mleko ciągle mieszając. Gdy wszystko dokładnie się połączy dodajemy połowę sera i przyprawy. Gotowym sosem polewamy musakę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 190°C i po około 30 min posypujemy drugą połową sera.