Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Terrina z cukinii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, ciesząca oczy i podniebienie przekąska z cukinii, pomidorów i serka.

Terrina z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Terrina z cukinii

 

 

Sposób przygotowania:

Terrina z cukinii
Cukinie dokładnie myjemy i odkrawamy końce. Dwie z nich kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minut, żeby zmiękły. Po wystudzeniu osuszamy je papierowymi ręcznikami. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją paskami cukinii.Trzecią z cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulkę, a następnie dodajemy cukinię i dusimy do miękkości przyprawiając ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy je w kostkę. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.Twaróg odciskamy z wody. Miksujemy go razem z serem feta. Do masy serowej dodajemy uduszoną cukinię z cebulką, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ziołami. Masę serową przekładamy do keksówki, wszystko ugniatamy łyżką i przykrywamy wystającymi plastrami cukinii. Przekładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po schłodzeniu terrinę wyjmujemy z formy i odwracamy do góry nogami. Kroimy ją w cienkie plastry.
Terrina z cukinii
Cukinie dokładnie myjemy i odkrawamy końce. Dwie z nich kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
Terrina z cukinii
Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją paskami cukinii.
Terrina z cukinii
Do masy serowej dodajemy uduszoną cukinię z cebulką, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
Terrina z cukinii
Masę serową przekładamy do keksówki, wszystko ugniatamy łyżką i przykrywamy wystającymi plastrami cukinii.